Σ’ ένα μικρό σημείο του χάρτη, εκεί στο νότιο τελείωμα της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθώς ενώνεται με τα πελάγη της Μεσογείου, σχηματίζονται τοπία ασύλληπτης ομορφιάς. Είναι ο Ελληνικός τόπος, με τις μυθικές βουνοκορφές, τις κατάφυτες βουνοπλαγιές, τις μικρές εύφορες πεδιάδες, την πολυποίκιλη βλάστηση, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και όλα αυτά με φόντο έναν καταγάλανο ουρανό.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το ψωμί της μέλισσας

Το Ψωμί της Μέλισσας
Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι τοποθετούμε γυρεοπαγίδες στα μελίσσια μας με σκοπό την συλλογή γύρης και την πώλησή της ως γύρη μελισσών. Αυτό θα έλεγα είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί στην προκειμένη περίπτωση η γύρη αυτή είναι απλά γύρη λουλουδιών.




Η μέλισσα όταν επισκέπτεται τα λουλούδια για την συλλογή νέκταρ, οι τρίχες που βρίσκονται πάνω στον θώρακά της, της επιτρέπουν τη συλλογή της γύρης από τους στήμονες του λουλουδιού (επικονίαση). Η γύρη μεταφέρετε στην κυψέλη πάνω στα καλαθάκια γύρης που βρίσκονται στα πόδια της μέλισσας. Σε αυτό το σημείο, η γύρη δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία από την μέλισσα.
Το ψωμί της μέλισσας είναι η λεγόμενη "γύρη της μέλισσας" και είναι πολύ διαφορετική από την γύρη των λουλουδιών....................
Ποία είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στην γύρη των μελισσών από την γύρη των λουλουδιών;
Όταν η μέλισσα επιστρέφει πίσω στην κυψέλη, οι οικιακές μέλισσες βοηθούν στην «εκφόρτωση» της γύρης από τη συλλέκτρια μέλισσα. Οι μέλισσες εκκρίνουν ένζυμα στη γύρη , και έτσι από το συνδυασμό του σάλιο τους, την γύρη των λουλουδιών και το νέκταρ δημιουργούν, αυτό που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι μελισσοκόμοι - καταναλωτές στην Ελλάδα, ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!
"αυξημένη διατροφική αξία λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης που εκτελούνται από εργάτριες μέλισσες."

Ο Έλληνας, πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, Ιπποκράτης, μας περιέγραψε την μελισσογύρη και τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τα αρχαιότερα συμπληρώματα διατροφής του ανθρώπου τα οποία και γνώριζε. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι πίστευαν ότι ήταν πηγή νεότητας και φάρμακο, μάλιστα την αποκαλούσαν "Αμβροσία των Θεών" & "Πηγή Νεότητας".  Ο James Higgins είπε ότι σχεδόν κάθε αθλητής Ολυμπιακών αγόνων την χρησιμοποιεί.
Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της... 
* Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (αντιοξειδωτικές ιδιότητες)
* Βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου και βελτιώνει την απόδοση (στίβος)
* Επιταχύνει την ανάκαμψη στον τομέα της κατάρτισης

Αποτελείτε από...
55% υδατάνθρακες
35% πρωτεΐνες
3% μέταλλα και βιταμίνες
2% λιπαρά οξέα
και 5%  διαφόρων άλλων συστατικών

Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, PP, Ε, D, Κ, Η
Μέταλλα: P, S, Cl, Κ, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Ζη, Co, Μο, Se, Cr, Νί, Si
Αμινοξέα: φαινυλαλανίνη, λευκίνη, βαλίνη, ισολευκίνη, αργινίνη, ιστιδίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη
Ένζυμα.

Το ψωμί της μέλισσας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μείωση των αλλεργιών και του πυρετού του χόρτου. Θα πρέπει να προσέχεται ωστόσο αν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, ότι η γύρη μελισσών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Για την συλλογή της μελισσογύρης υπάρχει στα καταστήματα με μελισσοκομικά εργαλεία ο συλλέκτης μελισσογύρης, ο λεγόμενος "κλέφτης γύρης".
Η συλλογή του ψωμιού της μέλισσας μπορεί πολύ εύκολα να πραγματοποιηθεί:
 Mε μια ελαφρά πίεση και στριφτά, σπρώχνουμε στο κελί που είναι αποθηκευμένη η γύρη από τις μέλισσες τον κλέφτη γύρης και μετά  την έξοδό του,  πιέζουμε το έμβολο για να βγει το ψωμί -> Παρόμοια και οι γυναίκες βγάζουν το κουκούτσι από το βυσσινάκι "με προσοχή επιτυγχάνεται λιγότερη ζημιά στην κερήθρα" .


Ένα νέο προϊόν, πολύ καινούργιο στον Έλληνα καταναλωτή, με πάρα πολλά οφέλη!!!!! 
Καλό είναι βιολογικοί και συμβατικοί μελισσοκόμοι να ασχοληθούμε με την συλλογή  - προώθησή της όπως γίνετε και σε όλη την Ευρώπη.
Αξίζει!!


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Όπως ενα μωρό ''κλαίει'' ο γόνος ''εκπέμπει'' χημικές ενώσεις

Στην Φυση η κραυγη ενος μωρου ωθει την μητερα στην σιτηση και την φροντιδα του.  Στον κοσμο της μελισσας οι εντολες δεν ειναι ''φωνητικες'' αλλα ''χημικες''. Οι προνυμφες μιλανε στις παραμανες με οσφρητικα μυνηματα που ουσιαστικα καθοδηγουν τις μελισσες τι ακριβως πρεπει να κανουν. Δηλαδη οι χημικες αυτες ουσιες υποδουλωνουν στις μελισσες για την συνθεση της τροφης που εχει αναγκη η καθε προνυμφη αλλα και σε ποιο σταδιο χρειαζεται η σφραγηση του κελιου.

Ειναι αξιοσημειωτο να αναφερθει οτι ακομη και τα αυγα που γεννιουνται μεσα στην κυψελη , εκκρινουν χημικες ουσιες που αναγνωριζουν ολες οι μελισσες μεσα στην κυψελη.  Αν το αυγο δεν εχει γεννηθει απο την βασιλισσα , αλλα προερχεται απο καποια αρρενοτοκα μελισσα αυτοματως καταστρεφεται.
Καθε μικρο σκουληκακι μεσα σε καθε κελι καθοδηγει τις παραμανες μελισσες για το τι ακριβως εχει αναγκη και ετσι εξασφαλιζεται η απολυτα σωστη διατροφη και περιποιηση του λεγομενου ''Γονου'' των μελισσων. O Γονος ειναι το μελλον της αποικιας!!!!